Terug naar het overzicht

Uw vijver zomerklaar? Zo doet u het!

Nu het winterse weer inmiddels weer op zijn retour lijkt te zijn, kunt u al voorzichtig gaan denken aan het zomerklaar maken van uw vijver. In de winter liggen de temperaturen natuurlijk laag, waardoor ook uw water een stuk kouder is. Dat zorgt ervoor dat uw planten en vissen minder actief zijn. Maar wanneer het water weer wat opwarmt, worden uw vissen weer actiever en gaan ook de planten weer groeien. Dan is het wel handig om de vijver ook weer helemaal klaar te maken voor de naderende zomer! Gelukkig hebben wij bij Needs4Animals een aantal goede tips voor u. Zo wordt het wel heel eenvoudig om de vijver in topstaat te brengen voordat het mooi weer wordt. In deze blog leest u onze tips en adviezen.

1: Ruim de tuin op

Als eerste is het zeker geen slecht idee om uw tuin, met name het stuk rondom uw vijver, op te ruimen. Zeker als u dit na de herfst nog niet heeft gedaan kunnen er flink wat oude bladeren zijn achtergebleven. Ook het vuil wat de winter met zich meebrengt zorgt ervoor dat de tuin er minder mooi uit ziet. Begin dus met bladeren harken, om zo de tuin wat opgeruimder te maken. Dat oogt niet alleen beter, u kunt dan ook makkelijker bij de vijver komen om die vervolgens óók weer op orde te brengen.

2: Snoei de planten

Met het mooiere weer in zicht krijgt uw vijver de kans om opnieuw op te bloeien (letterlijk). Als u de dode stukken van een plant verwijdert, kan de plant weer goed gaan groeien. Met name zuurstofplanten zijn van groot belang in een vijver, omdat ze de waterkwaliteit op peil houden. Het water is immers helderder met een paar goede zuurstofplanten in uw vijver. Niet alleen gaan de planten dan weer mooi groeien, ook ziet uw vijver er een stuk strakker uit. Een opknapbeurt voor de planten is dus zeker iets wat u kunt overwegen.

3: Maak de vijver schoon

Nadat u de tuin heeft opgeruimd en de planten weer een snoeibeurt heeft gegeven, is de vijver zelf aan de beurt. Zeker in de herfst en winter zal de bak zelf vervuild raken. Onder andere blaadjes van bomen vallen in het water en zakken langzaam naar de bodem. Grote kans dus dat de bodem van uw vijver vol ligt met bladeren. En dat is niet goed voor de waterkwaliteit! Daarnaast levert het een grotere kans op algen op. Wanneer de zon volop gaat schijnen, komen deze beestjes weer tot leven. Dit heeft vooral te maken met hoe schoon het water is. Allerlei voedingsstoffen die algen nodig hebben gaan weer groeien als het buiten beter weer wordt. Vlak vóór het betere weer kunt u hier dus nog wat aan doen. Door de bodemslib te verwijderen kunt u dit voorkomen en verhoogt u direct ook de waterkwaliteit. Zeker een tip om mee te nemen bij uw grote schoonmaak.

4. Uw vissen weer voeren

In de winter zwemmen de vissen natuurlijk in koud water, wat ervoor zorgt dat ze een stuk minder actief zijn. Maar nu het water warmer wordt, komen de vissen ook meer tot leven. En dan hebben ze natuurlijk de juiste voeding nodig! Door voedsel dat rijk is aan proteïnen en mineralen aan uw vissen te geven krijgen ze de stoffen binnen die ze op dat moment nodig hebben. U zult zien dat de vissen met de juiste voeding ook sneller actief worden, omdat ze kunnen aansterken na de winterperiode. De vijver komt daarmee, zeker als de vissen meer gaan bewegen, écht tot leven. De zomer kan dan beginnen!

5. Verhoog de waterkwaliteit

In de winter is de kwaliteit van het water flink omlaag gegaan, mede door de regen en sneeuw die in het water terecht zijn gekomen. Het mineralengehalte van het water in de vijver gaat hierdoor een stuk omlaag. En dat is eigenlijk niet wat u wilt. Want met een hoog mineraalgehalte krijgt u zacht water. Dit is lang niet altijd goed, omdat de planten in de vijver hierdoor niet gaan uitlopen. Ook vergroot zacht water de kans op algengroei, terwijl u net de alles schoon heeft gemaakt om dat juist te voorkomen! Controleer dus de waarden van het water in de vijver, en onderneem waar nodig actie om de waterkwaliteit te verhogen. Dan gaan de planten beter bloeien, ontstaan er geen algen en heeft u een veel mooiere vijver.

6. Reinig het waterfilter

Het filter in uw vijver zorgt ervoor dat het water mooi schoon blijft. Maar dit filter zit natuurlijk het gehele jaar in de vijver en krijgt daardoor ook de troep in de herfst en winter te verwerken. Dat kan ervoor zorgen dat het filter vuil wordt. Daarom is een grote schoonmaak zeker geen overbodige luxe. Want als het filter helemaal goed schoon is, doet het zijn werk stukken beter. Belangrijk is om het filter af te spoelen met water uit de vijver. Dit heeft ermee te maken dat de biologische activiteit van het filter gelijk blijft. Wanneer u met kraanwater afspoelt, is dit niet het geval. Maar let op: reinig nóóit uw filter met (chemische) schoonmaakmiddelen! Het leven in de vijver kan hiermee bedreigd worden, omdat de onnatuurlijke middelen ook in het water terecht komen en dus ook bij de vissen en planten. Ook doodt u hiermee de bacteriën op het filter, terwijl die er juist voor zorgen dat het water schoon blijft. Maak het filter dus goed schoon, maar niet met water uit de kraan of met schoonmaakmiddelen. Het water uit de vijver is wél de juiste keuze.

Tot slot

Met deze tips kunt u de vijver weer helemaal zomerklaar maken. En dat is natuurlijk hard nodig als u deze zomer de mooie planten wil zien groeien en de vissen vrolijk wil zien zwemmen! Met goed onderhoud gaat uw vijver ook langer mee en kunt u er langer van genieten. In onze webshop kunt u daarom verschillende producten vinden om het onderhoud van uw vijver een stuk gemakkelijker te maken. Zo blijft uw vijver schoon en kunt u blijven genieten. Benieuwd naar wat wij voor de vijver hebben? Bekijk dan snel alle producten voor vijvers.

Bekijk alle vijver artikelen

Terug naar het overzicht