Terug naar het overzicht

Zo doet u het:

Met de zomer en het warme weer in aantocht komt er bij iedere hondenbezitter de vraag omhoog: hoe houd ik mijn trouwe vriend koel genoeg met het warme weer? Een terechte vraag, want honden zijn niet bepaald gemaakt voor hitte. En toch blijft het elke keer lastig om uw viervoeter door de hoge temperaturen te loodsen. Want wat is nou het beste voor de hond? Gelukkig hebben wij een aantal goede tips om uw zorg voor uw kameraad wat eenvoudiger te maken. In deze blog leest u wat wel te doen en wat absoluut niet te doen met uw hond tijdens warm weer.

Tips

Er zijn uiteraard een aantal tips & tricks voor de hogere temperaturen. Let op, want het hoeft niet eens zo heel extreem warm te zijn voordat u al voorzorgsmaatregelen moet treffen. Zelfs als de temperaturen van zeer aangenaam naar ‘best wel warm’ gaan, kan het al zo zijn dat uw hond verkoeling nodig heeft. Het spreekt natuurlijk voor zich dat als er sprake is van een hittegolf, u er zéker op moet toezien dat de viervoeter het hoofd (letterlijk) koel kan houden. Er zijn uiteraard een aantal do’s, maar ook een flink aantal don’ts.

Wat NIET te doen met warm weer

We beginnen met wat u absoluut NIET moet doen. Dit onderstaande lijstje kunt u maar beter goed bestuderen, dan weet u in ieder geval hoe het niet moet! Als u de volgende dingen vermijdt, bent u al een heel stuk op weg om ervoor te zorgen dat uw hond niet oververhit raakt.

Lange wandelingen overdag

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar toch benadrukken we het nog maar eens: maak overdag géén lange wandelingen met uw hond als het buiten erg heet is. Rond 15:00 uur ’s middags is meestal het warmste moment van de dag, waardoor een stevige middagwandeling geen aanrader is. Sowieso is het verstandig om alleen te gaan lopen als de zon niet volop schijnt, dus het liefst in de ochtend en in de avond. Maak in de middag een korte wandeling die niet langer is dan noodzakelijk voor uw hond. ’s Ochtends en ’s avonds zijn de temperaturen een stuk lager dan midden op de dag, waardoor het verstandig is om de langere wandelingen dan te doen. Ga bijvoorbeeld pas na het avondeten een lange wandeling maken met uw hond, en laat hem of haar op dat moment heerlijk spelen en ravotten.

Te hoge asfalt/troittoirtemperatuur

Wanneer u toch ergens een wandeling gaat maken en het nog erg warm is buiten, kan het verstandig zijn om de asfalttemperatuur te controleren. Dit doet u eenvoudig door met uw hand aan te voelen hoe heet het asfalt of de stoep aanvoelt. Voelt het erg heet aan? Dan is het ook te heet voor uw hond! Bijna iedereen loopt natuurlijk op schoenen of slippers met het warme weer, en voelt daardoor niet hoe warm de ondergrond kan worden. Uw hond loopt op zijn ‘blote’ poten. De te warme ondergrond kan wondjes veroorzaken aan de kussentjes, met pijnlijke plekken tot gevolg.

Alleen in de auto laten

We hopen dat we dit nóóit meer hoeven te zeggen, maar helaas blijft het nodig. Laat nooit, maar dan ook nooit uw hond alleen achter in de auto als het buiten hartstikke warm is. Zeker als de zon volop schijnt loopt de temperatuur verschrikkelijk snel op in de auto, waardoor het al gauw zo heet wordt dat het leven van uw viervoeter gevaar loopt. De enige uitzondering hierop is als u een model auto heeft die de temperatuur kan regelen terwijl u stilstaat. Als u bijvoorbeeld de airco constant op 20 graden kunt laten draaien, zelfs als u eventjes weg bent en de auto op slot zit, is het voor de hond niet gevaarlijk. Uiteraard is het zeker niet aan te raden, vooral ook omdat omstanders nogal eens (terecht) een raampje intikken om een hond te bevrijden. Het beste advies is om dit dus gewoon helemaal niet te doen!

Te lang in de zon laten liggen

Ook een erg belangrijke: laat uw hond nooit te lang in de zon liggen. Uw beste vriend vindt dit misschien heerlijk, zo lekker genieten van de zonnestralen, maar het is absoluut niet goed voor hem. Als de hond het écht zo heerlijk vindt mag het uiteraard wel heel eventjes. Het is alleen een stuk beter de viervoeter zo veel mogelijk uit de zon te houden.

Wat WEL te doen met warm weer

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die u juist wél moet doen als de temperatuur weer oploopt. Het belangrijkste is dat uw vriend het niet te warm krijgt, dus zult u hem moeten helpen afkoelen. Dat kan uiteraard op verschillende manieren! U moet sowieso altijd genoeg koud water beschikbaar stellen. Dan kan de hond drinken als hij of zij dorst heeft, en op die manier niet alleen verkoeling krijgen, maar er ook voor zorgen dat er door de hitte geen uitdroging optreedt. Daarnaast kunt u uw hond wat afkoelen met water en verschillende hondenspeeltjes. Als de hond het fijn vindt, is het zeker een optie om met de tuinslang aan de slag te gaan. De meeste honden houden enorm veel van water en zullen het hartstikke leuk vinden om samen met u te spelen in het water. Maar er zijn ook de nodige producten voor honden tijdens het warme weer!

Producten om uw hond koel te houden

Wie de tuinslang even laat voor wat het is en de hond zelf wil laten beslissen wanneer hij of zij het te warm krijgt, kan bijvoorbeeld een speciaal hondenzwembad aanschaffen. Dit badje kan gevuld worden met verkoelend water, zodat uw hond er in kan gaan liggen als het té warm wordt. Het hondenbad is stevig, zodat de nagels van de hond er niet zomaar doorheen gaan en het bad direct lek raakt. Ook is een koelmat een goede optie. Er zijn verschillende soorten en formaten. U legt de mat ergens op een fijn plekje neer, en uw viervoeter kan er vervolgens op gaan liggen. Door de lage temperatuur van de mat koelt uw trouwe vriend ook flink af! En als u de mat liever op uw hond monteert, kan dat ook in de vorm van een koelvest. Dit houdt het beestje koud, zonder dat hij of zij op een mat moet blijven liggen. U begrijpt het: er zijn meer dan genoeg manieren om uw hond te verkoelen!

Bekijk alle honden artikelen

Terug naar het overzicht