Terug naar het overzicht

Giftige stoffen voor uw huisdier: met deze middelen moet u oppassen!

Het is algemeen bekend dat bepaalde dingen waar mensen wél tegen kunnen, hartstikke giftig zijn voor uw huisdier(en). Het is dus zaak om te vermijden dat bijvoorbeeld uw hond of uw kat dit alsnog binnen krijgt. Bij een vergiftiging zult u namelijk met spoed naar de dierenarts moeten, iets dat alles behalve prettig is. In deze blog praten wij u daarom bij over wat er precies giftig is voor huisdieren, wat u kunt doen om te voorkomen dat ze het binnenkrijgen én wat u moet doen als het onverhoopt toch gebeurt.

Wat is er allemaal giftig

Er zijn helaas nogal wat dingen waar u mee op moet passen. Om die reden hebben wij een beknopte lijst samengesteld met de meest voorkomende giftige dingen voor uw huisdieren. U kunt hieronder lezen welke middelen dit allemaal zijn! Let wel op, want deze lijst is uiteraard niet uitputtend. Er kunnen meer dingen zijn die ongezond of zelfs giftig zijn voor dieren. Maar hieronder vindt u de meest voorkomende vergiftigingsbronnen bij huisdieren.

Voedsel voor mensen

Uw hond, kat of ander huisdier kan best wel veel dezelfde dingen eten als u. Zo zijn katten gek op vis, zoals zalm of tonijn, terwijl honden graag het vlees van uw bord zouden eten. Dit kan tot op zekere hoogte geen kwaad, tenzij ze natuurlijk te vaak zulke voeding binnen krijgen. Het wordt pas gevaarlijk bij etenswaren als chocolade. Hier zit namelijk de stof theobromine in, die dingen als braken, diarree, onrustig zijn en een versnelde ademhaling en hartslag kan veroorzaken. De symptomen treden binnen 6 uur op. Begint uw hond, kat, fret, papegaai of paard dus de bovenstaande symptomen te vertonen? Wacht dan niet en neem contact op met de huisarts. Ook caffeïne, thee, knoflook, uien, xylitol (wat aanwezig is in kauwgom en tandpasta), druiven, rozijnen, advocado, citrusvruchten en citrusolie, perzik- en abrikoospitten en bepaalde noten zoals de macadamianoot en walnoten mag uw huisdier niet hebben.

Alcohol, tabak en wiet

Naast ‘gewone’ etenswaren die huisdieren beter niet kunnen nuttigen zijn ook alcohol en drugs een slecht idee. Ook wiet is gevaarlijk, uw hond of kat kan hier – net als u – high van worden. Alleen breken zij de THC veel minder snel af dan mensen, waardoor het heel lang kan duren voor het dier zich weer normaal voelt. Tabak is zelfs voor mensen slecht, dus geef ook dit niet aan uw huisdier. Pas met deze middelen dus extra op als er dieren in de buurt zijn!

Giftige planten

Bij planten is er helaas een hele waslijst aan giftige soorten. We noemen ze voor u op: Kerstster, Hulst, Maretak, Kerstroos, Klimop, Lelies, Narcis, Krokus, Amaryllis, Tulp, Hyacinth, Aloe Vera, Sneeuwklokje, Azalea, Begonia, Clivia, Geranium, Hortensia, Rodondendron en diverse paddestoelen. Let op: dit zijn slechts enkele soorten, deze lijst is niet uitputtend. Pas daarom altijd op als uw hond of kat een plant wil eten en u dit ziet. Grijp voor de zekerheid in. Want het is beter om te voorkomen dat ze het binnenkrijgen, dan het achteraf weer op te lossen.

Medicijnen (voor mensen)

Uiteraard zijn speciale dierenmedicijnen geen enkel probleem, deze zijn immers speciaal voor uw huisdier gemaakt. Maar menselijke medicijnen is echt een afrader. Met name paracetamol en ibuprofen kunnen leiden tot leverproblemen bij dieren, omdat zij dit niet goed kunnen verwerken. Het resultaat is dat ze vergiftigd raken. Geef ze deze middelen dus niet, maar zorg ook dat ze er niet

zelf bij kunnen. Een hond gaat van paracetamol bijvoorbeeld braken, en er kan diarree ontstaan. Voor katten is een paracetamol nóg giftiger: zij kunnen een opgezwollen kop en pootjes krijgen, het slijmvlies kan donker worden en er kan benauwdheid optreden. Bewaar medicijnen dus ook buiten het bereik van uw dieren.

Insecticiden

Zaken als muizengif en rattengif zijn niet alleen giftig voor muizen en ratten, maar óók voor uw eigen huisdieren. Hoewel zij natuurlijk meer kunnen hebben dan de kleine diertjes die met het spul verdelgd worden, is het absoluut niet goed voor de gezondheid van bijvoorbeeld uw hond of uw kat. Ook zijn vlooien- en tekenmiddelen in overdosis zeer schadelijk voor honden en katten, zelfs als ze speciaal voor het dier bedoeld zijn. Sterker nog: een kat kan overlijden aan de gevolgen van een vlooienmiddel voor honden. Pas dus héél goed op!

Hoe voorkom ik dat mijn huisdier iets giftigs eet?

Om ervoor te zorgen dat uw dieren beschermd worden, is het heel verstandig om niks te laten slingeren. Berg etenswaren direct na gebruik weer op in een dichte kast, laat medicijnen nooit ergens liggen maar stop ze in uw toilettas of speciale kast of lade in de badkamer, en let heel goed op bij het uitlaten (in het geval van een hond). Door goed op uw huisdieren te letten kunt u voorkomen dat ze giftige dingen eten, zelfs als ze er al bijna aan hebben gezeten. En het is beter om dit voor te zijn, dan achteraf nog te moeten handelen.

Help, mijn dier heeft toch iets binnen gekregen! Wat nu?

Het kan ondanks uw voorzichtigheid tóch voorkomen dat uw huisdier per ongeluk vergiftigd raakt met één van de eerder genoemde middelen. Dat is natuurlijk hartstikke vervelend, want het kan heel gevaarlijk zijn. Raak daarom niet in paniek als uw hond of kat symptomen heeft van vergiftiging. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat ze niet gaan braken. Overgeven kan leiden tot alleen maar extra schade aan de slokdarm, en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Wat u wél moet doen, is zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Deze kan u vaak meer vertellen en eventueel specifieke instructies geven. Mocht hij het niet vertrouwen, dan kunt u te horen krijgen dat het verstandig is om direct langs te komen bij de praktijk. Bij het telefoongesprek met uw dierenarts is het uiterst belangrijk om de verpakking bij de hand te houden van hetgeen het dier heeft gegeten. Dan kunt u bijvoorbeeld de ingrediënten doorgeven aan de arts, die op zijn of haar beurt dan kan bepalen of er iets moet gebeuren. En zo ja, wát er dan precies moet gebeuren. Let op dat wanneer uw dierenarts toch adviseert om het dier te laten overgeven, u dit nadrukkelijk niet met zoutoplossing doet. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Als het echt niet lukt om het beestje te laten braken, kan de arts hem of haar altijd een middeltje toedienen waardoor het toch lukt. Wanneer u dus twijfelt, raadpleeg dan altijd uw dierenarts!

Terug naar home

Terug naar het overzicht