Terug naar het overzicht

Een vijver aanleggen? Dat doet u met deze 3 tips!

Dieren om ons heen hebben is natuurlijk hartstikke gezellig. Veel mensen hebben een hond of een kat, terwijl anderen kiezen voor cavia’s of konijnen. Maar één van de meest gehouden dieren zijn… vissen! Jazeker, veel mensen hebben deze onderwaterdieren in huis. Veelal in een groot aquarium, waar de wat kleinere visjes prima in kunnen rondzwemmen. Wie echter liever wat grotere vissen wil, kan beter kiezen voor een vijver. Maar… dan moet er wél eerst een vijver in uw tuin liggen! En die ligt er vaak nog niet. Dan is het zaak om er zelf eentje aan te leggen. Dan kunnen die gewenste karpers tenminste volop rondzwemmen! Met de tips van Needs4Animals legt u deze zomer succesvol een vijver aan in uw eigen tuin.

Tips voor het aanleggen van een vijver

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zelf een vijver in de tuin leggen. Maar het is met de juiste planning zeker goed te doen. Zorg voor een goede voorbereiding en een duidelijk uit te voeren idee, en regel eventueel wat kennissen die u kunnen helpen. Er moet namelijk best wat werk verzet worden. Allereerst zult u wat dingen moeten bepalen, en daarvoor beginnen we met tip 1.

Tip 1: Bepaal de plaats van de vijver

Het ligt voor de hand, maar als allereerste zult u moeten bekijken waar de vijver exact moet komen te liggen. Wellicht heeft u een grote tuin en zijn er tal van plekken te bedenken, maar zeker met een kleinere tuin is een goede inventarisatie van de voor- en nadelen van een bepaalde plek sterk aan te bevelen. Eén van de belangrijkste dingen die u bij de plaatsing moet bekijken is hoeveel de zon op de vijver zal staan. Als u namelijk een plas open water in de tuin legt zonder enige beschutting, staat de zon de hele dag op het water. Dit zorgt ervoor dat u last gaat krijgen van algen in het water. En dat is uiteraard niet goed voor het water, want algen zorgen voor vervuiling. Dit is ook nadelig voor de vissen. Aan de andere kant is het echter wel belangrijk dat er zo nu en dan zon op de vijver staat. Waterplanten hebben namelijk zo’n 6 uur per dag zonlicht nodig om optimaal te kunnen groeien. Zeker als u bijzondere, mooie planten kiest, is het wel zo fijn als ze ook goed bloeien. Daarnaast vinden de vissen wat warmer water ook wel prettig, dus een beetje zon is wel een goed idee. Let er ook op dat er niet te veel bomen om het water staan, dit zorgt voor vervuiling als er blaadjes en dergelijke in de vijver vallen. Het is dus nogal een afweging waar u de vijver gaat aanleggen: de plek moet niet de hele dag in de zon staan, maar wél een dagdeel. Extra tip: kies een paar mogelijke locaties en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Streep ze één voor één weg en u houdt uiteindelijk de ideale locatie over!

Tip 2: Kies de juiste diepte voor de vijver

Nadat de plek is gekozen, zult u moeten bekijken hoe diep het gat moet worden. Dit is afhankelijk van het soort vissen dat u in de vijver wil hebben. Een koikarper heeft bijvoorbeeld minimaal 1,5 meter diepte nodig, maar kleinere vissoorten kunnen ook al zwemmen in een plas van 0,8 meter diep. Let met koi’s ook op dat ze graag planten eten, waardoor uw prachtige bloemen in de vijver binnen mum van tijd verorberd zullen zijn. Kies daarom voor een apart gedeelte waar de vissen niet bij kunnen komen, of neem een drijvende mand met planten. Voor een natuurlijke vijver is een diepte van 0,8 meter genoeg, voor speciale vissen zult u naar 1,5 meter diepte moeten. Kiest u voor een zwemvijver? Houd er dan rekening mee om een nóg dieper gat te graven. Het is voor een zwemvijver zeker geen gek idee om 1,80 meter diepte te hanteren, of op sommige plekken zelfs 2 meter. Als u ook in de vijver wil gaan duiken zult u zelfs nog dieper moeten graven, om te voorkomen dat iemand bij een verkeerde duik de bodem raakt. Denk hierbij aan een diepte van meer dan 2,5 meter, of zelfs 3 meter. Voor een zwemvijver is verder belangrijk om een apart compartiment te maken voor de planten die het water schoon houden, zodat u genoeg ruimte heeft om ook te kunnen zwemmen.

Tip 3: Kies de juiste materialen

Wanneer de plek is gekozen en het gat is gegraven, is het tijd om de vijver zelf aan te gaan leggen. Allereerst zult u dan een keuze moeten maken voor het materiaal waarmee u de vijver waterdicht maakt. U kunt natuurlijk opteren voor een bak van PVC, die al de juiste vorm en maat heeft die u wil hebben. Het is echter ook mogelijk om te werken met vijverfolie. Er is dan keuze uit EPDM of PVC, waarbij EPDM vaak iets duurder is maar ook langer meegaat. Het is rekbaarder én droogt minder snel uit. Wanneer de vijver helemaal aangelegd is, heeft u nog een goed vijverfilter nodig. Dit verwijdert schadelijke stoffen en zorgt ervoor dat het water schoon blijft, zodat de vissen er heerlijk in rond kunnen zwemmen. Of uzelf, mocht u voor een zwemvijver hebben gekozen! Er zijn heel veel verschillende soorten filters. We noemen ze voor u op: biofilters, voorfilters, trommelfilters, beadfilters, zeefbochtfilters, meerkamerfilters, drukfilters en plantenfilters. Het hangt van het soort vijver af dat u gekozen heeft welk filter het beste gekocht kan worden.

Bonus: Verfraai de vijver!

Wanneer de vijver compleet is aangelegd en het water er in staat, is het moment aangebroken dat u alles mooi kunt gaan maken. Kies een paar mooie vissen met wat kleur om de vijver levendig te maken. Maar om er een échte eye-catcher van te maken kunt u helemaal losgaan. Een fontein in het midden? Geen enkel probleem. Verlichting voor als het donker wordt? Zeker doen! Een waterval bouwen? Maar natuurlijk. Uw vijver kan het middelpunt worden van de tuin, zeker als hij naast het terras ligt. En dan is het hartstikke leuk om wat uiterlijke verfraaiingen toe te voegen, om de gloednieuwe plas water zo mooi mogelijk te maken. Want net zoals met andere huisdieren is een vijver in uw achtertuin óók een leuke hobby!

Benodigdheden bestellen bij Needs4Animals

Alles wat u nodig heeft voor het aanleggen van uw droomvijver bestelt u natuurlijk gemakkelijk bij Needs4Animals. Bekijk daarom alle producten die wij aanbieden voor uw vijver en bestel direct de spullen die u het meeste aanspreken!

Bekijk alle vijver artikelen

Terug naar het overzicht