Terug naar het overzicht

Welke past het beste bij uw gezin?

Een nieuw diertje in de familie verwelkomen is natuurlijk hartstikke leuk. Voor jong en oud is zo’n extra huisgenoot een aanvulling op het dagelijks leven. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten dieren, dus het is wel verstandig om een weloverwogen keuze te maken bij het uitzoeken van een diertje. Want wellicht wilt u wél wat meer gezelschap, maar geen torenhoge kosten en veel onderhoud. Of misschien zoekt u een vriend voor het leven en maakt het u niks uit hoeveel verzorging hij of zij nodig heeft. Daarnaast hebben ook kinderen een mening: zij zullen het liefste en schattigste diertje willen! Omdat het nogal een onoverzichtelijk project kan worden als u niet goed weet welke soorten huisdieren bij uw situatie passen, is het handig om wat orde in de chaos te scheppen. In deze blog praten wij u daarom helemaal bij over alle factoren waar u rekening mee dient te houden bij de keuze voor een huisdier. Op die manier weet u zeker dat u alles afgewogen heeft!

Stap 1: de leeftijd van uw kinderen.

Belangrijk om mee te beginnen is uw huidige gezin. Heeft u geen kinderen? Sla deze stap dan over en ga direct door naar stap 2.

Wanneer u als gezin een huisdier wil nemen zult u moeten bekijken welke dieren het meest geschikt zijn voor kinderen. Dit hangt natuurlijk af van de leeftijd van de kids, want een heel jong kind bij een speelse kitten zetten kan leiden tot flink wat krassen en wondjes. Dat is uiteraard precies het tegenovergestelde van wat u wil! Daarom geven wij u tips per leeftijdscategorie. Bekijk hieronder in welke categorie uw kinderen vallen en lees direct welke dieren het meest geschikt zijn.

Kinderen van 0 tot 6 jaar.

Als uw kids onder de 6 jaar oud zijn, is het onverstandig om ze alleen te laten met dieren. Tuurlijk, elke hondenbezitter zegt dat zijn hond nooit zal bijten, maar het is niet verstandig om een dier al meteen 100% te vertrouwen. Zeker niet met zulke jonge kinderen. Het zal u maar overkomen! Omdat kinderen van deze leeftijd nog weinig verantwoordelijkheidsgevoel hebben en soms niet helemaal weten wat ze doen, kunnen ze (te) hardhandig met dieren omspringen. Een hond of kat is daarom misschien nog geen goed idee, want deze reageren fel op hardhandigheid. Kies in deze categorie daarom voor een konijn, cavia, vissen of vogels. Die zitten veel in een kooi, waardoor ze niet zomaar bij uw kind in de buurt kunnen komen als u eventjes niet oplet. Op die manier kunt u de kids veilig kennis laten maken met deze leuke diertjes.

Kinderen van 6 tot 10 jaar.

In deze leeftijdscategorie hebben kinderen vaak al een beter idee van wat wel of niet kan. Zij zullen verantwoordelijkheid gaan voelen en snappen het wanneer u uitlegt dat ze voorzichtig moeten zijn. Ook kan iemand van deze leeftijd taken van u overnemen, zoals het voeren van de dieren of helpen met het schoonmaken van het verblijf. Daarom zijn vissen, vogels, cavia’s en konijnen voor deze leeftijd nog steeds uitermate geschikt, want het kind kan zelf wat meer meehelpen bij de verzorging. Maar in deze leeftijdsgroep is het ook mogelijk om een hond of een kat te nemen. U kunt de kinderen namelijk uitleggen dat ze voorzichtig moeten zijn, en dat honden en katten niet zomaar aangeraakt willen worden. Ook kunnen kids van 6 tot 10 beginnen met de hond uitlaten, al dan niet onder uw toezicht.

Kinderen van 10 jaar en ouder.

Zijn uw kids inmiddels de 10 gepasseerd, dan zijn eigenlijk alle ‘normale’ huisdieren geschikt. Honden, katten, cavia’s en konijnen kunnen allemaal door het kind zelf verzorgd worden. Zeker boven de 10 jaar kan dit redelijk zelfstandig gebeuren. Het kind kan dan echt een ‘eigen’ dier krijgen en kan de verantwoordelijkheid dragen die bij het hebben van een huisdier komt kijken. Uiteraard bent u ook nog in huis, dus kunt u zo nu en dan bijspringen als het kind toch iets teveel hooi op zijn vork heeft genomen. Het enige wat in deze categorie geen goed idee is, zijn exotische en gevaarlijke dieren zoals wurgslangen en giftige spinnen.

Stap 2: bepaal wat u zoekt in een dier.

Behalve de leeftijd van kinderen, als u die heeft, is het natuurlijk van groot belang om te bekijken waarom u nou precies een huisdier wil nemen. Zoekt u een maatje voor het leven, dan is een hond echt een hele goede optie. Maar heeft u wel graag wat gezelligheid in huis, zonder dat u de hele dag een dier verzorgt, dan is een kat wellicht beter voor u. Katten en poezen zijn namelijk een stukje zelfstandiger dan honden, omdat ze zichzelf uit kunnen laten en zelfstandig naar de kattenbak gaan. Wel lopen katten en poezen door het huis en vinden ze het vaak leuk om geaaid te worden. Maar zoekt u écht een knuffeldier, dan is een konijn misschien wel de beste keuze. Deze houdt u in een hok, maar ze worden graag uit het hok gehaald om bij u op schoot te zitten. Wilt u wel een huisdier maar heeft u verder niet zo veel tijd, dan is een kom met goudvissen helemaal perfect. Bekijk dus eerst goed wat u nou exact wil van het dier, en weeg de voor- en nadelen van ieder dier hierbij af.

Stap 3: bekijk uw levensstijl.

Last but not least: bedenk hoe het dier in uw leven gaat passen. Woont u op een klein flatje in de stad, dan is een grote hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft misschien niet zo’n goed plan. Maar misschien woont u in een woning vlakbij het bos waar de hond alle energie kwijt kan. Dan is een hond weer wél geschikt! U begrijpt het: bedenk hoe het dagelijks leven met een bepaald dier er uit gaat zien. Daarnaast zijn ook de kosten niet onbelangrijk. Het ene dier is duurder dan het andere, en voor mensen die niet te veel geld uit willen geven kan het beter zijn om eerst een cavia te nemen voordat ze investeren in een hond. Maar het allerbelangrijkste advies luidt: luister naar uw gevoel, en bekijk of u het dier kan bieden wat hij of zij nodig heeft. Zo is een huisdier nemen zowel voor u als voor het dier een verrijking van het leven! En als u en het dier blij zijn, dan is het helemaal goed.

Bekijk alle honden artikelen

Terug naar het overzicht