Terug naar het overzicht

De gewrichten van uw hond en kat: zo houdt u ze gezond!

Het is aan het beestje zelf niet te zien, maar soms heeft uw trouwe viervoeter of eigenwijze kat meer last van zijn gewrichten dan u denkt. Zeker met de lagere temperaturen kan dit extra problemen geven. Het is erg belangrijk om te weten hoe het met de gewrichten van uw hond of kat staat, omdat u dan in kunt grijpen als dit nodig is.

Symptomen.

Wanneer heeft uw hond of kat nu last van de gewrichten? Dat is aan bepaalde gedragingen te zien. Als het beest moeite heeft met bewegen of zelfs kreupel loopt zonder echte aanleiding, kan dit een goede indicatie van slechte gewrichten zijn. Ook als met name uw hond steeds minder zin krijgt in een stevige wandeling en minder vrolijk is dan normaal, kan dit aan de gewrichten liggen. En áls u dan een rondje gaat lopen en uw trouwe viervoeter is wel héél snel moe, dan moet er ook een lampje gaan branden. En natuurlijk zaken als lastig traplopen, moeite met opstaan uit de mand, waggelen en het hebben van dikke gewrichten moeten een rode vlag zijn. Als het dier zelfs gaat likken of bijten aan bepaalde gewrichten, kunt u ook vrij zeker weten dat er iets niet in orde is. Door deze symptomen goed in de gaten te houden is het mogelijk om in te grijpen waar nodig, zodat uw hond of kat niet onnodig hoeft te lijden. Want kapotte of versleten gewrichten kunnen flink pijnlijk zijn! Als u meerdere van de beschreven problemen herkent, trek dan aan de bel bij uw dierenarts.

Oorzaken van gewrichtsproblemen.

Problemen met de gewrichten kunnen door veel dingen veroorzaakt worden. Om een beetje overzicht voor u te maken, zetten wij de meest voorkomende oorzaken op een rijtje.

Leeftijd

Natuurlijk speelt de leeftijd van uw hond of kat een grote rol. Naarmate de dieren ouder worden, verdwijnt er steeds meer kraakbeen. Op een gegeven moment is het zó ver afgesleten dat de gewrichten tegen elkaar aan kunnen gaan schuren. En dat veroorzaakt de erge pijn, waardoor de dieren zich anders gaan gedragen. Het is dus verstandig om naarmate de dieren wat meer op leeftijd beginnen te komen, goed te controleren of ze zich nog goed voelen en geen pijn in de gewrichten krijgen.

Overgewicht

Is uw hond of kat te dik? Dat is natuurlijk niet goed voor de gezondheid, maar ook de gewrichten hebben hieronder te lijden. Door het extra gewicht wat ze moeten dragen, slijt het gewrichtskraakbeen nog sneller dan normaal. En dat kan dan weer zorgen voor pijn en problemen, waardoor uw hond of kat nóg minder gaat bewegen. Dan valt het dier ook niet af, en blijven de problemen bestaan.

Letsel

Wanneer dieren een aanrijding of ander ongeval hebben gehad, kan het zijn dat ze blijvende schade hebben opgelopen. Wanneer het kraakbeen beschadigd is, herstelt het niet altijd meer volledig. Als gevolg hiervan kan het zo zijn dat uw hond of kat één of meerdere symptomen gaat vertonen die horen bij versleten gewrichten. Mocht u vermoeden dat dit het geval is, raadpleeg dan uw dierenarts.

Ras

Ook bepaalde soorten dieren hebben een hoger risico. Een Golden Retriever of Herdershond heeft van nature meer problemen met de gewrichten, en het kan zich ook sneller ontwikkelen. Voor deze speciale rassen kunt u preventieve maatregelen treffen. Zo kan er gelet worden op de voeding om alle botten en het kraakbeen gezond te houden. Ook supplementen om de botten en het kraakbeen te versterken zijn een mogelijkheid. Bij de rassen die hier gevoelig voor zijn, is het daarom handig om van tevoren al rekening te houden met het zwakkere kraakbeen en het risico op pijnlijke gewrichten. Dan kunt u voorkomen dat uw hond hier last van krijgt, of het in ieder geval zo lang mogelijk uitstellen.

De oplossing voor gewrichtsproblemen

Het is altijd verstandig om ook met uw dierenarts in overleg te gaan als uw hond of kat pijnlijke gewrichten heeft. Maar er zijn ook dingen die u zelf al kunt doen. Wij geven u graag wat tips!

Afvallen

Wanneer de pijnlijke gewrichten veroorzaakt worden doordat uw huisdier te dik is, kan afvallen een oplossing zijn. Door het lagere gewicht wat meegedragen hoeft te worden raken de gewrichten minder overbelast en zal de pijn afnemen. Begin met afbouwen van de hoeveelheid voedsel. Een veelvoorkomende oorzaak van overgewicht bij huisdieren heeft namelijk te maken met een overschot aan eten. Door het voedsel zo te doseren dat uw hond of kat precies genoeg heeft, gaat het dier niet veel te veel eten. En dat is een goede stap in de richting om af te gaan vallen. Ook kunt u speciaal voer kopen waar wat minder calorieën in zitten. Daarnaast is beweging heel belangrijk. Bekijk wel hoeveel uw dier aan kan, want met écht pijnlijke gewrichten is het aan te raden eerst wat minder voer te geven voordat u volop gaat bewegen. Met te veel bewegen kunt u de gewrichten namelijk nóg meer beschadigen, en dat is juist wat we proberen te voorkomen.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Let op: deze medicatie moet u bij de dierenarts regelen. Ga direct ook in overleg over de problemen. Bepaalde medicatie werkt pijnverlichtend en daarnaast ontstekingsremmend. Dit vertraagt de artrose waardoor uw huisdier er langer tegenaan kan. En dan is hij of zij zeker weer hartstikke vrolijk! Overleg wel altijd met de arts welke medicatie u zult geven.

Vaker en korter lopen

Heeft u een hond met gewrichtsproblemen? Ga dan vaker op één dag lopen, maar kortere stukken. Lange stukken kunnen erg belastend zijn, waardoor het voor de hond veel pijn gaat doen. Door korte stukjes te wandelen overbelast u de gewrichten minder. Ook voor katten geldt dit advies: als uw kat graag de hele dag buiten is, houd hem of haar dan een tijdje wat meer binnen. Zo krijgen de gewrichten rust, en zal de pijn minder worden.

Voeding en supplementen

Ook een hele belangrijke is de voeding. Voer met daarin veel glucosamine en chondroïtine zorgt voor de opbouw van kraakbeen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de gewrichten minder te verduren krijgen. Ook supplementen zijn aan te raden: deze bevatten precies de stoffen die uw huisdier nodig heeft om van de pijnlijke gewrichten af te komen. En een blij huisdier betekent een blij baasje!

Bekijk alle vijver artikelen

Terug naar het overzicht