Terug naar het overzicht

De gevlochten vislijn: geschikt voor u?

De betere hengelsportliefhebber zal er ongetwijfeld bekend mee zijn: een gevlochten vislijn. Wellicht heeft u er zelf wel eens mee gevist, maar misschien heeft u er nog nooit van gehoord. Dat is geen enkel probleem! In deze blog praten wij u namelijk bij over de gevlochten vislijn. Er zitten een aantal voordelen aan, maar deze speciale vislijn heeft natuurlijk ook wel wat nadelen. Wij nemen de voor- én nadelen stuk voor stuk met u door, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken als u overweegt om een gevlochten lijn aan te schaffen! Lees daarom snel deze hele blog.

Wat is een gevlochten vislijn?

De gevlochten vislijn is een lijn die uit meerdere dunne kunststof vezels bestaan. Om precies te zijn: een lijn die uit dyneema bestaat. De vezels zijn vaak samen gevlochten tot één vislijn, maar er zijn ook varianten die geweven zijn. Beide lijnen zijn sterk, en kunnen dus veel kracht houden. Het resultaat van een gevlochten exemplaar is dat u een zeer stevige platte of ronde lijn heeft waar u mee kunt gaan vissen. Natuurlijk is een gevlochten lijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, zodat u zelf kunt kiezen wat het beste bij de rest van uw visspullen past. De kwaliteit is echter bij alle kleuren exact hetzelfde.

De voordelen van een gevlochten vislijn

Directe beetregistratie

Het eerste grote voordeel van een gevlochten lijn is dat u directe beetregistratie heeft. Omdat de lijn zo stevig is, zult u elke kleine beweging voelen. Als er dus een vis in het aas bijt, merkt u dit direct aan de lijn. Dat komt doordat een gevlochten vislijn helemaal geen rek heeft. Dit in tegenstelling tot nylon, wat een stuk rekbaarder is en daardoor minder precies registreert of u beet heeft. Nylon exemplaren zijn daardoor minder geschikt voor karpervissers die op grotere afstand vissen. Ook feedervissers geven meestal niet de voorkeur aan nylon. Op grotere afstand staat er namelijk veel meer lijn uit dan wanneer u kort voor u vist. Doordat er veel lijn nodig is en nylon enigszins rekbaar is, worden beetregistraties daardoor vaak niet goed doorgegeven. Dan loopt u kans dat u eigenlijk beet had, maar de vis toch niet heeft gevangen. Een gevlochten lijn biedt dan uitkomst door zijn precieze registratie. Elke kleine beweging zal doorgegeven worden, hoe groot de afstand ook is, omdat er geen rek in de gevlochten lijnen zit. Hierdoor kunt u ook op grotere afstanden goed in de gaten houden of u al beet heeft. Wie gaat vissen op afstand zonder al te veel obstakels in de weg, kan dus het beste opteren voor een gevlochten lijn. Maar ook bij roofvissen komt het vaak aan op de kleinste beetregistratie, dus mensen die op bijvoorbeeld een baars of een snoek vissen kiezen meestal ook voor een gevlochten exemplaar.

De lijn is enorm sterk

Doordat een gevlochten lijn uit meerdere vezels bestaat, is deze enorm sterk. Het is dus bij uitstek geschikt voor hengelsporters die zich op grotere vissen richten, omdat de lijn deze grote jongens veel beter kan houden. Het laatste wat u wil is dat de lijn knapt terwijl u nét een vis van recordgrootte uit het water aan het halen bent! Daarom kiezen liefhebbers die grote vissen willen vangen ook meestal voor een gevlochten vislijn. Dan weten ze zeker dat ze profiteren van de krachten die gevlochten lijnen kunnen weerstaan.

U kunt verder uitwerpen

Doordat deze lijnen een stuk dunner zijn in diameter dan bijvoorbeeld nylon, is het heel gemakkelijk om verder te werpen. Zeker als u fan bent van vissen op grotere afstand is gevlochten dus al aan te bevelen vanwege de beetregistratie, maar zeker ook vanwege het gemak waarmee u de lijn kunt werpen. De grote afstand-vissers kiezen daarom vaak voor gevlochten in plaats van nylon.

De lijn gaat langer mee

Nylon heeft als nadelige eigenschap dat het relatief snel slijt. Voor fanatieke vissers is dit echt een nadeel, omdat ze dan vaak de lijn zullen moeten vervangen. Gevlochten vislijnen hebben dit niet, omdat ze een stuk langer meegaan dan nylon vislijnen. Hierdoor zult u als fanatiek hengelsporter minder vaak de lijn hoeven te vervangen! Intensieve vissers vervangen een nylon lijn zeker ieder jaar, maar met gevlochten lijnen is dit dus niet nodig. Dat scheelt weer wat werk!

De nadelen van een gevlochten vislijn

Geen rek

Eén van de grootste voordelen van de gevlochten lijn is ook meteen een nadeel: hij heeft geen rek. Als een vis tijdens de dril een ferme klap geeft loopt u het risico dat de lijn deze klappen niet opvangt. U riskeert dan schade aan de vis, en zet zelfs de vangst op het spel. Door de klap kan de haak namelijk losraken, waardoor u de vis kwijt bent. Let hier dus goed op en neem dit mee in uw overweging.

Snijgevaar

Een gevlochten lijn heeft een dunne diameter, maar is wél een stuk scherper dan nylon. Het gevaar bestaat dat u zichzelf in de vingers snijdt met deze lijn. Het is dus niet aan te raden om met blote handen te gaan vissen. Echter, hier is een goede oplossing voor: schaf een paar werphandschoenen aan. Hiermee is het probleem van het snijgevaar in ieder geval opgelost en kunt u een stuk preciezer werpen.

Waterabsorberend

In tegenstelling tot nylon nemen gevlochten lijnen water op. Dit zorgt ervoor dat de lijn wat zwaarder wordt naarmate de visdag vordert. Hierdoor wordt werpen steeds lastiger, want met een zware lijn werpt u minder makkelijk dan met een lichte lijn. Het is echter niet zo dat de lijn echt veel zwaarder wordt, maar iets verschil zal wel merkbaar zijn. Of dit een reden is om de gevlochten lijn te laten liggen? Wat ons betreft zeker niet! De voordelen van de gevlochten lijn wegen eigenlijk zwaarder dan de nadelen. Aan u de keuze!

Voor wie is de gevlochten vislijn geschikt?

Zoals u ziet zitten er voor bepaalde groepen hengelsporters grote voordelen aan een gevlochten lijn. Het gaat dan om de mensen die graag vissen op karpers op grote afstand, feedervissen (vanwege de directe beetregistratie), roofvissen met kunstaas, vissen op meervallen en baarsen, en bij zeevissen. Behoort u tot één van deze groepen? Dan is het zeker een aanrader om een gevlochten vislijn te bestellen! Maar ook als u iets kleinschaliger gaat vissen kunt u profiteren van de voordelen van de gevlochten lijn. Al is het maar omdat u ‘m minder vaak hoeft te vervangen, of omdat het uitwerpen een stukje gemakkelijker is. Onze tip is dus: als u de gevlochten lijn overweegt, probeer deze dan zeker eens uit! U kunt altijd weer terug naar de nylon lijn.

Bekijk al onze vijver artikelen

Terug naar het overzicht