Terug naar het overzicht

Honden bench

Uw hond moet in huis zijn eigen plekje hebben om veilig te kunnen liggen. Veel mensen hebben daar uiteraard een mand of kussen voor, maar een hondenbench is eigenlijk de ideale oplossing voor uw hond. Het gaat meestal om een kooi van metaal die afsluitbaar is, zodat uw hond niet kan ontsnappen als u dat niet wil. Vaak is een bench ook nog opvouwbaar en dus handig te transporteren.

Is een bench niet zielig?

Nou, om kort te zijn: nee. Het lijkt misschien zielig om uw trouwe vriend ‘op te sluiten’, maar eigenlijk zal hij of zij het hartstikke fijn vinden om in de bench te liggen. Honden hebben van nature namelijk de neiging zich af en toe terug te trekken. Dit willen zij dan doen op een voor hun ‘veilige’ plek. Het instinct vertelt de hond ook om op een beschutte plek te gaan slapen. Die beschutting en veiligheid biedt de bench, omdat het eigenlijk een grote kooi is. Sommige honden zullen het fijn vinden als er ook nog een doek op de kooi ligt om nóg meer dat gevoel van een holletje te krijgen.. Wanneer de bench dus op de goede manier gebruikt wordt, dus niet om de hond te pas en te onpas op te sluiten, zal uw viervoeter het ervaren als een fijne en veilige ‘eigen’ plekje.

Geschikt voor puppy’s.

Om jonge hondjes zindelijk te maken, kan gebruik worden gemaakt van een bench. Zoals hierboven beschreven ziet een hond de bench als zijn eigen veilige plekje, al helemaal als ze nog een puppy zijn. Deze veilige plek willen ze absoluut niet bevuilen. Als u de pup ’s nachts in de grote kooi laat slapen, leren ze om hun ontlasting op te houden. Ze willen immers niet hun eigen plek vies maken. Daarnaast hebben pups vaak een nogal energiek karakter, zeker als ze nog héél erg jong zijn. Al dat spelen en springen maakt de jonge hond natuurlijk harstikke moe. Laat hem of haar dan lekker tot rust komen in zijn veilige kooi. U creëert daarmee wat routine en structuur voor de pup.

Wat moet ik NIET doen?

Belangrijk is om het gebruik van de bench zorgvuldig in te zetten. Het ligt hierbij voor de hand om de bench absoluut niet als straf te gebruiken. Zeker als uw hond er niet in wil moet u hem of haar niet dwingen. Het hoort namelijk een veilige plek te zijn, waar de viervoeter wat rust kan vinden. Maar laat aan de andere kant de hond ook niet té lang alleen. Dit leidt tot verveling, waardoor de hond buiten zijn kooi heel druk en energiek gaat doen. Dat is natuurlijk ook niet wat u wil!

Wat moet ik WEL doen?

De bench is dé eigen, veilige plek voor uw hond. Maak er daarom ook een comfortabele plek van, bijvoorbeeld door een zacht kussen op de vloer van de kooi te leggen. Dit helpt de hond om extra te ontspannen en zo extra van ‘zijn’ plekje te kunnen genieten. Daarnaast is het aan te raden om de hondenkooi in een ruimte te plaatsen waar vaak mensen zijn, zodat de hond zich niet alleen gaat voelen. Het is dan wel zijn plekje om zich terug te kunnen trekken, maar heel vaak helemaal alleen zijn vinden honden niet fijn. Let ook goed op dat u de hond écht met rust laat als hij zich terugtrekt. Het is niet voor niks zijn veilige plekje. Stoor de hond daarom niet constant als hij in de kooi ligt, zodat hij goed tot rust kan komen. Wanneer de hond weer door het huis gaat lopen, kunt u uiteraard gaan spelen of knuffelen.

De juiste afmeting.

Er zijn benches in allerlei verschillende maten. Logisch ook, want de maat van een hond varieert van heel klein tot erg groot! Kies daarom een maat die bij uw formaat hond past. Hieronder geven wij u een overzicht van welke hondenkooi bij de grootte van uw trouwe viervoeter hoort.

Kleine bench.

Voor de kleinste soorten honden bestaat er de kleine bench. Deze kooi is vaak niet groter dan 60-65cm x 40-45cm x 50cm. Een hondenkooi van dit formaat is geschikt voor rassen zoals de Chihuahua, Maltezer, Yorkshire Terrier, Shih Tzu, Franse Bulldog, Foxterrier, Mopshond en Teckel. Het voordeel van dit kleine formaat is dat de kooi niet veel ruimte inneemt en eigenlijk door het gehele huis geplaatst kan worden. Echter, zorg er wel voor dat u niet de fout maakt om een te kleine bench te kopen. De hond kan zich dan wel opgesloten gaan voelen door het gebrek aan ruimte. Twijfelt u? Dan is een middelgrote bench voor de zekerheid een beter idee.

Middelgrote bench.

Is uw hond zeker niet enorm klein, maar ook niet bepaald een Berner Sennen? Dan is een middelgrote bench wat u zoekt. De kooi heeft afmetingen van ongeveer 90/95cm x 55/60cm x 60/65cm en biedt daarmee flink wat meer ruimte dan de kleine bench. Zeker als u twijfelt of een kleiner formaat niet té klein is, kunt u zeker voor deze middelgrote maat kiezen. Dit formaat hondenkooi is geschikt voor onder andere Bulldogs, Beagles, Corgis en de wat grotere Terriërs.

Grote bench.

Voor de honden die aan een middelmaatje niet genoeg hebben is er de grote bench. Het formaat is ongeveer 105/110cm x 65/70cm x 75/80cm, waardoor honden zoals de Golden Retriever, Labrador Retriever, Border Collie, Herder en Boxer in deze kooien heerlijk kunnen vertoeven. Mocht u nou nog een grotere hond hebben, dan is er altijd nóg een maatje groter: de extra grote bench.

Extra grote bench.

Wanneer u een ras heeft wat écht niet in de hondenkooi van een fatsoenlijke Labrador Retriever past, kunt u kiezen voor een kooi met afmetingen van ongeveer 120/125cm x 70/75 cm x 80/85cm. Inderdaad: dit is echt een XL bench. Geschikt voor alleen de grootste honden, waaronder de Berner Sennen, Bordeaux Dog, Rottweiler, Mastiff en Sint Bernard.

Vuistregels bench aanmeten.

Staat het ras hond dat u heeft niet als voorbeeld genoemd bij één van de formaten hondenkooien? Dan is er een makkelijke manier om te bepalen hoeveel ruimte uw hond nodig heeft. Meet de lengte van uw hond op, van het puntje van de neus tot het uiteinde van de staart, en tel hier 15 centimeter bij op. Dan heeft u de minimale lengte van de bench. Hetzelfde geldt voor de hoogte: meet vanaf de voorpoten tot het hoogste punt van de kop en tel er 15 centimeter bij op. Door deze marges te hanteren weet u zeker dat u een bench koopt die groot genoeg is voor uw lieve viervoeter!

Bekijk alle vervoersboxen

Terug naar het overzicht