Terug naar het overzicht

De benen van uw paard beschermen: wat is de beste keuze?

Liefhebbers van paarden en de paardensport zijn er nog steeds niet over uit of beenbescherming voor hun geliefde dier nu wel of geen goed idee is. Er wordt wel gezegd dat beenbescherming bij paarden kan zorgen voor een te hoge temperatuur in de benen, wat op zijn beurt weer kan zorgen voor vervelende blessures. Wanneer de pezen namelijk warmer worden dan 48 graden Celsius kan de structuur in de pezen zelf veranderen. Door de beschadiging die de structuurverandering met zich mee brengt, kunnen er langdurige blessures ontstaan. Met beenbeschermers om tijdens een training kan zo’n situatie met een té hoge temperatuur zich voordoen. Maar als u met uw paard gaat trainen zonder beenstukken is er eigenlijk geen verandering in temperatuur in het been. Om die reden zijn er veel tegenstanders van bescherming. Aan de andere zijde staan de voorstanders van bescherming, die het nut inzien van het voorkomen van lelijke blessures door te weinig bescherming te bieden. Beide kampen hebben hun voor- en nadelen. In deze blog bespreken we verschillende soorten beenbescherming voor uw paard.

Beenbescherming voor paarden: verschillende soorten.

Wie kiest om de benen van het paard te beschermen, moet uiteraard wel eerst bepalen wat voor soort bescherming het gaat worden. Er is grofweg keuze uit vier categorieën: peesbeschermers, bandages, kogelbeschermers & springschoenen. Elk van deze soorten heeft zijn eigen voordelen, die wij graag voor u op een rijtje zetten. Zo kunt u goed geïnformeerd een keuze maken indien u kiest voor beenbeschermers voor paarden! De verschillende soorten hebben namelijk wel degelijk een voordeel tegenover géén bescherming. Een belangrijk argument, dat u zeker mee moet nemen in uw keuze.

Kogelbeschermers

De eerste categorie die we bespreken zijn de zogeheten kogelbeschermers. Men noemt dit ook wel strijklappen. Deze strijklappen monteert u om de achterbenen van het paard indien de benen tijdens het lopen vaak tegen elkaar aan komen. Hiermee voorkomt u dat er beschadigingen ontstaan aan de benen van het paard, want de kogelbeschermers zijn voorzien van een harde laag kunststof aan de binnenkant. Ze beschermen dus eigenlijk het been, en zorgen dat er geen letsel kan ontstaan tijdens een training.

Soorten kogelbeschermers

Bij kogelbeschermers onderscheiden professionals eigenlijk twee soorten, te weten de kogelbeschermers met harde schaal rondom de kogel en kogelbeschermers met een anatomisch gevoerde schaal. Bij de eerste categorie, dus met een harde schaal rondom de kogel, worden beide kanten van de kogel beschermd. Het is daarom vooral aan te bevelen bij disciplines zoals springen en cross, waar de benen elkaar makkelijk hard kunnen raken. Ook als veel met de achterbenen strijkt, is de harde schaal aan te bevelen. Een kogelbeschermer met anatomisch gevoerde schaal geniet echter de voorkeur als alleen de binnenzijde van de kogel beschermd moet worden. Beide soorten voldoen uiteraard aan de FEI-regels en zijn geschikt voor gebruik tijdens wedstrijden.

Springschoenen

Een ander beschermingsmiddel voor uw paard zijn springschoenen. Deze vallen vanaf de kroonrand over de hoef, waardoor de hoeven en de kroonrand beschermd worden. De naam zegt het al: springschoenen zijn bij uitstek geschikt voor… springen. Dit komt omdat de springschoenen met name beschermen bij springen, wanneer de hoef anders eigenlijk de balk zou raken. Als het paard de balk aantikt, beschermen deze ‘schoenen’ dus tegen schade aan de hoef of kroonrand. Maar ook bij dressuur is de springschoen een veel geziene beschermingsvorm. In een voorwaartse gang, zoals een middendraf of uitgestrekte draf, kan het prettig zijn om afscherming te hebben. Zelfs in de wei worden deze schoenen gebruikt om te voorkomen dat het paard schade oploopt door het aftikken van de ijzers.

Soorten springschoenen

Bij springschoenen kunt u eigenlijk van goedkoop naar heel luxe gaan. De meest basale uitvoering is de rubberen springschoen. Deze is het goedkoopst, maar is de eerste stap in het bieden van bescherming. De luxe versies hebben bijvoorbeeld bont, of een no turn zodat ze niet kunnen draaien en niet snel af zullen gaan. Daarnaast zijn er allerlei prints en kleuren te verkrijgen, om zo het uiterlijk van uw paard helemaal flitsend te maken.

Peesbeschermers

Paarden kunnen met hun achtervoeten hun voorbenen raken. Dit kan voor grote problemen zorgen, want ze kunnen zichzelf openhalen of de pezen beschadigen. Om die reden zijn peesbeschermers zeker geen slecht idee, want een beschadigde pees is bij een paard heel lastig te genezen. Voorkomen dat er letsel ontstaat is dus wel aan te raden. Let er wel op dat bij deze beschermers de benen van uw paard niet te warm worden. Ook is het belangrijk om te bekijken hoe het paard op de peesbeschermers reageert. Check na iedere training de temperatuur, en beoordeel of uw dier het wel prettig vindt. Want als het niet te warm wordt en het paard het prima vindt, zijn peesbeschermers écht een aanrader.

Soorten peesbeschermers

Wanneer u kiest voor deze beschermers zijn er eigenlijk twee opties: harde peesbeschermers en zachte peesbeschermers. De tweede categorie heeft als voordeel dat ze meevormen met het been en daardoor goed aansluiten. Let wel op, want er zijn ook versies verkrijgbaar met bont. Dit zorgt ervoor dat de beschemer niet schuurt, maar kan ertoe leiden dat de temperatuur (te) hoog oploopt.

Bandages

Met bandages zorgt u ervoor dat de benen van uw paard ondersteund worden en voorkomt u dat er zwellingen optreden. Het is wel aan te raden om hier ook onderlappen bij te gebruiken, omdat u hiermee een betere drukverdeling creëert. Ook is de schokabsorptie beter met onderlappen. Bandages zijn dus ideaal als u een stukje ondersteuning en drukverdeling wil voor uw paard. Dit zorgt ervoor dat u beter kunt trainen, omdat uw dier wat extra ondersteuning heeft.

Soorten bandages

Er zijn best wat verschillende soorten bandages, waaronder fleecebandages, trainingsbandages, stalbandages, en onderbandages. De onderlappen hebben meestal een sluiting van klitteband waardoor ze strak om het been van het paard gewikkeld kunnen worden, en makkelijk vast te zetten zijn. De bandages gaan hier vervolgens overheen. Natuurlijk zijn er verschillende hippe kleuren en patronen te krijgen, om uw paard er mooi bij te laten lopen!

Beenbescherming kiezen, ja of nee?

Nu we de verschillende soorten bescherming hebben behandeld, is de vraag: kiest u ervoor of niet? Daarvoor is het handig om in de gaten te houden of uw paard regelmatig strijkt of tikt met zijn benen. Zo ja, dan is het toch wel aan te raden om bescherming te kopen. Hiermee voorkomt u ernstige blessures. Wilt u weten of het paard strijkt of tikt? Kijk dan regelmatig of de peesbeschermers krassen of beschadigingen hebben. Zo ja, dan doen de beschermers hun werk goed. In dat geval kunt u blij zijn dat u ervoor hebt gekozen de benen van het paard te beschermen!

Bekijk al onze artikelen

Terug naar het overzicht